Buradasın
Yemek borusunu kanser yapan yiyecekler nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yemek borusu kanserini tetikleyebilecek bazı yiyecekler şunlardır:
- Çok sıcak içecekler: Sıcak çay gibi çok sıcak içecekler tüketmek, yemek borusunda tahrişe neden olarak kanser riskini artırabilir 12.
- Tütsülenmiş ve yanmış gıdalar: Tütsülenmiş etler ve mangalda pişirilmiş gıdalar, benzapyren gibi kanserojen maddeler içerir 23.
- Uygun hijyenik koşullarda saklanmamış gıdalar: Nemli ortamlarda saklanan tahıl, fındık, fıstık gibi ürünlerde çoğalan mikroorganizmalar aflatoksin gibi toksinler üretebilir 2.
- Sağlıklı olmayan beslenme: Kırmızı et ağırlıklı beslenme ve nitrat, nitrit içeren gıdalar yemek borusu kanseri riskini artırabilir 23.
Bu tür beslenme alışkanlıklarından kaçınmak, yemek borusu kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kesin teşhis ve tedavi için bir doktora danışmak önemlidir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: