Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Üzüm aşısı, genellikle ilkbahar sonu ile yaz başı arasında, yani nisan sonu ile haziran ortası gibi dönemlerde yapılır 1. Bu dönemde bitki özsuyu akışı artar ve aşı tutma oranı yükselir 1.
Üzüm aşısı için bazı adımlar:
- Anacın hazırlanması: Anacın çevresindeki topraklar çapa ile açılır ve anaç, toprak seviyesinin 10-15 cm üzerinden kesilir 34.
- Kalemin hazırlanması: Kalemin alt gözü dışta olacak şekilde kama gibi kesilir 34.
- Aşının yapılması: Kalem, anaçta açılan yarığa yerleştirilir ve rafya ile sıkıca bağlanır 34.
- Aşının kapatılması: Aşının üzeri gevşek toprakla kapatılır ve yanına bir işaret çubuğu konur 34.
Aşı için ideal hava koşulları:
- Hava sıcaklığı 15-28°C arasında olmalıdır 1.
- Nem oranı dengeli olmalıdır 1.
- Aşırı sıcak veya don tehlikesi olan dönemlerde yapılan aşılar tutmaz 1.
Bazı üzüm aşısı türleri:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: