Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
- Patos zeytini: Küçük meyveleri, iri çekirdekleri ve düşük yağ oranıyla bilinir 4. Sofralık yeşil zeytin olarak tüketilir 4.
- Otur zeytini: İri meyvesi ve silindirik şekliyle dikkat çeker 4. Yağ oranı fazla olan bu zeytin, hem yağlık hem de sofralık olarak tüketilir 4.
Ayrıca, Trabzon'un Akçaabat bölgesinde yetişen ve Karadeniz bölgesinde yaygın olan Butko zeytini de bulunmaktadır 4. Bu zeytin türü de hem sofralık hem de salamura olarak tüketilir 4.
Trabzon'da zeytin yetiştiriciliği, milattan önceye kadar uzanmaktadır 25. Ancak, 1940'larda zeytinlerde oluşan hastalık nedeniyle zeytin yetiştiriciliği azalmış, birçok zeytin ağacı kesilmiştir 5. Günümüzde ise özellikle Akçaabat ve Çarşıbaşı ilçeleri arasındaki kıyı kesiminde yerel olarak zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: