Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklanan ürünler arasında şunlar bulunmaktadır: 1. Yöresel ürünler: Kaymak, tahin, baklava, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk gibi ürünlerde tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır. 2. Gıda maddeleri: Yumuşak taze peynirler hariç olgunlaştırılmamış peynirlerde fosforik asit ve polifosfatlar gibi bazı katkı maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır. 3. Et ürünleri: Döner ve kanatlı dönerde su tutma özelliği olan E kodlu katkı maddeleri, fermente sucuklarda emülgatörler ve ısıl işlem görmüş et ürünlerinde kıvam artırıcı fonksiyonu olan E427 kodlu katkı madde kullanımı yasaklanmıştır. 4. Diğer ürünler: Pastırmanın kaplamasında ve yöresel helvalarda renklendirici kullanımı yasaklanmıştır. Ayrıca, Bakanlık tarafından taklit ve tağşiş yapılan limon suyu ve nar ekşisi gibi ürünlerin satışı da yasaklanmıştır.