• Buradasın

    Tarator ve tzatziki aynı mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tarator ve tzatziki aynı değildir, ancak benzerlikleri vardır 25.
    Tzatziki, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya mutfaklarında bulunan bir dip, çorba veya sos türüdür 24. Tuzlu süzme yoğurt veya sulandırılmış yoğurt, salatalık, sarımsak, tuz, zeytinyağı, bazen limon suyu ve dereotu, nane, maydanoz ve kekik gibi otlarla yapılır 24. Soğuk bir meze, yan yemek ve souvlaki, gyros sandviçleri ve diğer yiyecekler için sos olarak servis edilir 24.
    Tarator ise Balkan mutfağında yoğurt bazlı, salatalık çorbası olarak yapılan bir sostur 23. Levanten mutfağında ise tahini, limon suyu, sarımsak, tuz ve su ile yapılan bir sos türüdür 3.
    Her iki sos da salatalık, yoğurt, sarımsak ve dereotu içerir, ancak tarator suya eklenerek çorba benzeri bir kıvam alırken, tzatziki daha kalın bir dokuya sahiptir 5. Ayrıca, taratorun üzerine doğranmış ceviz serpilmesi, tzatziki'de bulunmayan bir özelliktir 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tarator hangi malzemelerle yapılır?

    Havuç tarator için gerekli malzemeler: 2 büyük boy havuç (rendelenmiş); 5 yemek kaşığı yoğurt; 3 yemek kaşığı süzme yoğurt; 1 diş ezilmiş sarımsak; 2 yemek kaşığı zeytinyağı (pişirmek için ve içine eklemek için); 6 adet ceviz içi; 1 çay kaşığı tuz. İsteğe bağlı malzemeler: kimyon, toz kırmızı biber; taze baharatlar veya ince doğranmış maydanoz.

    Tarator hangi yemeklerle yenir?

    Tarator, genellikle et, tavuk ve balık yemekleri ile uyumludur. Ayrıca, kuru baklagiller, pilav, dolma, sarma, kısır, fırında biber dolması ve patates püresi gibi yemeklerle de iyi gider. Tarator, tek başına da sağlıklı bir ara öğün olarak tüketilebilir.

    Taratorun kıvamı nasıl olmalı?

    Taratorun kıvamı, kullanılan malzemelere ve tarife göre değişiklik gösterebilir. Havuç taratorun kıvamı: Yoğurt çok koyu kıvamdaysa biraz su ya da limon suyu eklenerek açılabilir. Çok sulandırılırsa tarator akışkan hale gelir. Kıvamın bozulmaması için havucun mutlaka soğumasını beklemek gerekir. Patates taratorun kıvamı: Patatesleri fazla haşlamamak, hafif diri bırakmak, taratorun kıvamının bozulmamasını sağlar. Taratorun en güzel hali soğuk servis edilmesidir.

    Tarator meze hangi yöreye ait?

    Tarator, Osmanlı mutfağına ait bir çeşit mezedir. Günümüzde ise tarator, toroto veya taratuar; bazı Balkan ülkelerinde ve Kıbrıs Adası'nda yapılan ve cacıktan esinlenmiş, ona benzeyen soğuk yemek olarak bilinir.

    Tarator çeşitleri nelerdir?

    Tarator çeşitleri arasında şunlar bulunur: Havuçlu tarator. Kabaklı tarator. Semizotlu tarator. Patlıcanlı tarator. Tahinli tarator. Mayonezli tarator. Havuçlu mor lahanalı tarator. Havuçlu pancarlı tarator. Salatalıklı tarator. Tarator, temel malzemelerine ek olarak farklı sebzeler veya baharatlar eklenerek çeşitli şekillerde hazırlanabilir.