Gerçek Susurluk tostunun nasıl anlaşılacağına dair bazı özellikler: Ekmek: Susurluk tostu için en uygun ekmek, Susurluk'ta yapılan tava ekmeğidir. Peynir: Tostta kaşar peyniri değil, en az iki ay soğuk hava ortamında bekletilmiş ve çok az tuzlu kelle peyniri (Mihaliç veya Manyas peyniri) kullanılır. Sucuk: Yüzde yüz dana etinden yapılmış, baharatı dengeli bir kasap sucuğu tercih edilmelidir. Pişirme: Tost, tost makinesinde iyice ısıtılmalı, ancak içindeki malzemeler taşmayacak şekilde bastırılmalıdır. Ekstra Malzemeler: İsteğe bağlı olarak turşu ve domates eklenebilir, ancak tostun içine değil, yanında servis edilmelidir. Ayrıca, Susurluk tostu coğrafi işaretlidir ve bu özellikleri taşıyan bir tost, Susurluk tostu olarak kabul edilir.