Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Starter kültür, gıda üretiminde belirli mikroorganizmaların kontrollü koşullar altında ürüne eklenerek biyokimyasal değişiklikler meydana getirmesini sağlayan kültürlerdir 13.
Starter kültürün başlıca işlevleri:
- Laktik asit üretimi: Sütteki laktozu laktik aside dönüştürerek pH düşüşünü sağlar 14.
- Proteoliz ve lipoliz: Proteinleri ve yağları hidrolize ederek tat-aroma maddelerinin oluşumunu ve peynir olgunlaşmasını sağlar 14.
- Antimikrobiyal etki: Organik asitler, hidrojen peroksit ve bakteriyosinler gibi bileşikler üreterek patojen gelişimini engeller 14.
- Lezzet ve yapı: Ürüne istenen yapı, tekstür ve aromayı kazandırır 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: