Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Siirt büryan kebabının meşhur olmasının bazı nedenleri:
- Tarihsel geçmiş: Büryan kebabı, Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserinde 1647 yılında Siirt'te bahsedilmiştir 14. Ayrıca, ünlü alim Ahmed-i Hani'nin "Mem u Zin" adlı eserinde de büryan yemeğinden söz edilmektedir 4.
- Pişirme yöntemi: Kuzu etinden yapılan büryan kebabı, 3 metre derinliğindeki kuyu tandırlarda, odun ateşinde ve buharla pişirilir 123.
- Kullanılan et: Yaylada otlayan sütten kesilmiş kuzu eti kullanılır 23.
- Lezzet: Üzerinde herhangi bir sos olmadan, sadece tereyağı ile servis edilir 5.
- Tescilli lezzet: Siirt büryan kebabı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 27 Temmuz 2003'te tescillenmiştir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: