Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sarı ve beyaz un arasındaki temel farklar şunlardır:
- Renk: Beyaz un, nişasta ve glüten açısından zengin olup, genellikle beyaz renktedir 34. Sarı un ise, örneğin tam buğday unu, kendine has esmer bir renge sahiptir 3.
- Besin Değeri: Tam buğday unu, beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir; protein, mineraller ve lif açısından daha zengindir 135.
- İşleme: Beyaz un, buğdayın endospermi (nişasta içeriği yüksek kısım) kullanılarak elde edilir ve kepek ile ruşeym (buğdayın embriyosu) kısımları çıkarılır 35. Tam buğday unu ise, buğdayın tüm kısımlarının (kepek, endosperm ve ruşeym) korunarak öğütülmesiyle elde edilir 35.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: