Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Omega-3 ve omega-6 dengesizliği, modern diyetlerde omega-6 yağ asitlerinin aşırı tüketilmesi ve omega-3 yağ asitlerinin yetersiz alınması sonucu ortaya çıkar 24.
Bu dengesizliğin başlıca nedenleri şunlardır:
- İşlenmiş gıdalar: Ayçiçek, mısır, soya ve pamuk yağları gibi omega-6 kaynakları, işlenmiş birçok besinde bulunur 24.
- Beslenme alışkanlıkları: Batı tipi beslenme, omega-6'nın omega-3'ten çok daha yüksek oranda tüketilmesine yol açar 3.
- Yetersiz balık tüketimi: Deniz ürünleri ve balık yağı gibi omega-3 içeren gıdaların yeterince tüketilmemesi 3.
Omega-3 ve omega-6'nın dengeli oranda alınmaması, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, kireçlenme, depresyon ve otoimmün hastalıklar gibi kronik sorunlara yol açabilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: