• Buradasın

    Makarna hamuruna neden irmik konur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A Turkish chef kneading golden-yellow pasta dough on a flour-dusted wooden counter, with a small bowl of coarse semolina nearby and fresh herbs scattered around.
    Makarna hamuruna irmik konmasının nedeni, makarna kalitesini artırmaktır 1.
    İrmik, durum buğdayından elde edilir ve makarnanın kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biridir 13. İrmikte bulunan yüksek gluten değeri, makarnanın daha dayanıklı ve elastik olmasını sağlar 1. Ayrıca, irmiğin parlak sarı rengi, makarnaya estetik bir görünüm kazandırır 4.
    Sade makarna, yalnızca durum buğdayı irmiği ve su ile üretilir 3. Çeşnili veya yumurta içeren makarnaların üretiminde ise bu malzemeler kullanılabilir 35.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Makarna hamuru için hangi un kullanılır?

    Makarna hamuru için kullanılabilecek bazı un türleri: Çok amaçlı un: Kolay yoğrulur ve çabuk pişer. İrmik unu (durum buğdayı unu): Sarı renkte, yoğun ve zengin bir tada sahiptir. 0 veya 00 numara un: İnce yapılı olup yüksek protein içerir. Özel ithal makarna unları: Yüksek protein seviyesi ile istenilen kıvamda hamur elde etmeyi sağlar. Makarna hamurunda kullanılan unun, yüksek protein ve gluten içermesi, hamurun elastik bir yapıda olmasını ve pişirme sırasında şeklini korumasını sağlar. Ekmek veya kek unları gibi düşük proteinli unlar, makarnanın istenilen lezzeti vermesini engeller.
    A warm Turkish kitchen with flour-dusted hands kneading golden pasta dough on a wooden counter, surrounded by fresh eggs, a bowl of milk, and a small dish of salt.

    Evde makarna hamuru nasıl yapılır?

    Evde makarna hamuru yapmak için gerekli malzemeler: 3 adet yumurta; 2,5 su bardağı un; 1 çay kaşığı tuz. Yapılışı: 1. Unu tezgaha alın ve ortasını havuz şeklinde çukurlaştırın. 2. Çukura yumurta ve tuzu ekleyin. 3. Ara ara kenardaki unlardan alarak yumurta ve tuzu çatal yardımıyla hızlıca çırpın. 4. Hamur el ile yoğurulacak kıvama geldiğinde çatalı bırakın ve pürüzsüz, sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. 5. Hamurun üzerine streç film kapatın ve 20 dakika dinlendirin. 6. Hamuru 3 eşit parçaya bölün ve beze haline getirin. 7. Bezelerden birini tezgaha alın, diğer bezelerin kurumaması için üzerini streçleyin. 8. Hamuru biraz unlayarak ince bir oklavayla açmaya başlayın. 9. Hafif hafif unlayarak, istediğiniz inceliğe gelene kadar açmaya devam edin. 10. Hamuru şekillendirebilmek için bolca unlayın ve katlayın. 11. Keskin bir bıçak yardımıyla, istediğiniz kalınlıkta kesin. Makarna hamurunu, tarifte belirtilen şekilde pişirebilir veya kurutup saklayabilirsiniz.

    Durum buğdayı irmiği makarna için kullanılır mı?

    Evet, durum buğdayı irmiği makarna üretiminde kullanılır. Türk Gıda Kodeksi’ne göre makarna, “Triticum durum buğdayından üretilen irmiğe su katılıp tekniğine uygun yoğrularak hazırlanan hamurun şekillendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir üründür”.