Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Leblebinin kökeni M.Ö. 3500 yıllarına kadar uzanır 24. Bu dönemde, Orta Asya’da nohut tarımının başladığı bilinmektedir 2. Nohutun işlenmesiyle elde edilen leblebi, özellikle Anadolu topraklarında önemli bir yer edinmiştir 2.
Leblebinin tarihsel süreci şu şekilde özetlenebilir:
- Orta Asya: Nohut tarımı başlar 2.
- Mezopotamya: Nohutun kavrulmasıyla leblebi ortaya çıkar 4.
- Anadolu: Leblebi, Orta Doğu ve Akdeniz'e yayılır ve bugünkü halini alır 24.
Leblebinin modern anlamda üretimi ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 15. ve 16. yüzyıllarda saray mutfağında yer almasıyla yaygınlaşır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: