Beşamel soslu kıymalı patates yapmak için gerekli malzemeler: 4 adet orta boy patates; 250 gram dana kıyma; 1 adet orta boy soğan (ince kıyılmış); 2 yemek kaşığı sıvı yağ; tuz, karabiber, pul biber; 1 tutam ince kıyılmış maydanoz; 1 silme yemek kaşığı domates salçası; 1 tatlı kaşığı biber salçası; 1 su bardağı sıcak su; 1 yemek kaşığı sıvı yağ; 2 yemek kaşığı tereyağı; 2 yemek kaşığı un; 2 su bardağı süt; tuz, karabiber; kaşar peyniri rendesi. Yapılışı: 1. Patatesleri daire şeklinde, yarım cm kalınlığında doğrayıp az sıvı yağda kızartın. 2. Kıymayı sıvı yağla beraber kavurun, baharatlar ve soğanı ekleyip biraz daha kavurun, en son maydanozu ekleyip altını kapatın. 3. Borcamın dibine az kızarmış patatesleri dizin, üzerine kıymalı harcı yayın, geri kalan patatesleri dizin. 4. Bir kasede salçalı sosu hazırlayıp patatesli kıymalı dizdiğiniz yemeğin üzerine dökün. 5. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verip patatesler yumuşayana kadar pişirin. 6. Bu arada beşameli hazırlayın: Tereyağını eritip üzerine unu ekleyin, 1 dk kavurun, sütü ekleyip kaynayana kadar karıştırın, tuz ve karabiber ekleyip altını kapatın. 7. Pişen yemeğin üstüne beşamel sosunu eşit şekilde yayın ve tekrar fırına verin. 8. En son üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yayıp 5 dakika daha fırında bekletin ve üzeri kızarınca fırından alın. Tarif, en küçük kare borcam için verilmiştir.