• Buradasın

    Kırgız kurut yoğurt nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kırgız kurut yoğurt yapımı için gerekli malzemeler:
    • 10 kg yağlı süt 4;
    • 10 kg yağsız süt 4;
    • 1 kase yoğurt mayası 4.
    Yapılışı:
    1. 10 kg yağlı süt ile 10 kg yağsız süt karıştırılıp kaynatılır ve bekletilir 4.
    2. Ilık hale gelince mayalanır ve ertesi gün bez bir torbaya dökülür 4.
    3. Suyu süzülene kadar birkaç gün torbada bekletilir 4.
    4. Büyükçe bir kaba alınarak biraz tuz eklenir 4.
    5. Katı kıvama gelmiş olan yoğurt, ceviz büyüklüğünde şekil verilerek tepsilere dizilir 4.
    6. Üzerleri ince bir bezle kapatılır ve güneşte kurumaya bırakılır 4.
    Kurut, kış aylarında suyla eritilerek yoğurt yerine kullanılabilir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yoğurt mayalama için hangi yoğurt kullanılır?

    Yoğurt mayalamak için ticari bir yoğurt mayası veya taze yapılmış yoğurt kullanılabilir. Taze yoğurt kullanılacak ise, mayalama öncesinde yoğurt oda sıcaklığında bekletilmelidir. Maya olarak yoğurt kullanılacaksa, 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt kullanılabilir. Ayrıca, nohut ile mayalama yöntemi de kullanılabilir.

    Yoğurt mayalama püf noktaları nelerdir?

    Yoğurt mayalama püf noktaları şunlardır: Süt seçimi: Tam yağlı, pastörize ve taze süt kullanılmalıdır. Mayalama sıcaklığı: Süt 35-42 °C aralığında olmalıdır. Karışımın hazırlanması: Yoğurt mayası olarak taze yoğurt kullanılacaksa, mayalama öncesinde yoğurt oda sıcaklığında bekletilmelidir. Mayalama ortamı: İlk mayalanma sırasında 35-42 °C sıcaklık korunmalıdır. Kavanozların kapatılması: Mayalama sürecinde kavanozların ağzı kapatılmaz, ancak üzeri örtüyle sarılır. Mayalama süresi: Mayalama işlemi yaz aylarında 6-8 saat, kış aylarında ise 12 saat (bir gece) sürmelidir. Dolapta bekletme: Mayalama işleminden sonra yoğurt, 4 °C sıcaklıkta bir gece buzdolabında bekletilmelidir. Ayrıca, yoğurdun sulu olmaması için mayalama sırasında karışımın çok sıcak olmamasına ve mayalama süresinin çok uzun tutulmamasına dikkat edilmelidir.