• Buradasın

    Katmer poğaça neden çekmez?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Katmer poğaçanın çekmemesinin birkaç nedeni olabilir:
    • Yetersiz mayalanma: Poğaçaların 15-30 dakika tepside mayalanmasına dikkat edilmelidir 13. Bu, poğaçaların yumuşak olmasını sağlar 1.
    • Yanlış tereyağı kullanımı: Tereyağı veya margarin oda sıcaklığında yumuşatılmalı, eritilmemelidir 14.
    • Hamurun fazla ezilmesi: Hamuru açarken merdane fazla bastırılmamalı, hamurda yırtıklar oluşturulmamalıdır 4.
    • Katlar arasında yetersiz yağ: Her katın arasına tereyağı sürülmelidir 13.
    Bu detaylara dikkat edilerek katmer poğaça tarifi uygulanabilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yumuşak poğaça hamuru nasıl yapılır?

    Yumuşak poğaça hamuru yapmak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı ılık su; 1 su bardağı ılık süt; 1 su bardağı sıvı yağ; 2 adet yumurta (beyazı içine, sarısı dışına sürülecek); 1,5 tatlı kaşığı instant maya; 3 yemek kaşığı toz şeker; 1 tatlı kaşığı tuz; 6 su bardağı un. Yapılışı: 1. Geniş bir kaba suyu, sıvı yağı, yumurtanın akını, mayayı, toz şekeri ve sütü alıp maya eriyene kadar karıştırın. 2. Yavaş yavaş unu ve tuzu ilave edin ve kaşıkla karıştırmaya devam edin. 3. Un ilave ettikçe elinizle yoğurmaya başlayın ve hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin. 4. Hamur kabını unlayın ve hamuru tekrar içine yerleştirin. 5. Streç film ile sarın ve üzerini bir bezle örtüp 1 saat boyunca iyice kabarana kadar dinlendirin. 6. Tezgahı unlayın, hamurun havasını alın ve tezgahta tekrar yoğurun. 7. Hamura uzunlamasına şekil verin, yumurtadan büyük parçalara bölün, elinizle yuvarlayarak bezeler yapın ve açın. 8. İçine küp doğradığınız kaşarları (beyaz peynir vb.) yerleştirin ve kapatıp yuvarlayın. 9. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin ve üzerini temiz bir bezle örtüp 40 dakika dinlenmeye bırakın. 10. 2 adet yumurta sarısını üzerlerine sürün, çörek otu ve susam serpin. 11. Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 22 dakika boyunca pişirin. Hamur yoğurulurken yuvarlayacak şekilde hareket etmek, hamuru pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurmak önemlidir.

    Poğacaya neden çekim yapılır?

    Poğaçaya çekim yapılmasının nedeni, hamurun daha yumuşak ve kabarık olmasını sağlamaktır. Bunun için: - Maya kullanımı: Kuru veya yaş maya ile hazırlanan hamur, yoğurma işleminden sonra en az 30 dakika bekletilmelidir. - Fırın ayarı: Fırının önceden ısıtılmaması, hamurun içi çiğ dışı sert olmasına neden olabilir. - Malzeme sıcaklığı: Süt ve su gibi sıvı malzemelerin ılık olması, hamurun işlenebilir bir kıvam kazanmasını sağlar.

    Katmer hamuru nasıl yapılır?

    Katmer hamuru yapmak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı ılık süt; 1,5 çay kaşığı tuz; bir çay kaşığı kuru maya; yaklaşık 2,5 su bardağı un. Yapılışı: 1. Yoğurma kabına un hariç diğer malzemeleri karıştırın. 2. Yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edin. 3. Hamuru ikiye bölün. 4. Bezelerden birini yufka büyüklüğünde açın. 5. Üzerine tereyağı ve sıvı yağ karışımından 4-5 kaşık gezdirip fırça ile her yere sürün. 6. Yufkayı enine ikiye kesin ve yarım daireleri rulo yaparak içine kıvırın. 7. Kıvrılan katmerleri üzeri örtülü bir şekilde bir saat buzdolabında bekletin. 8. Bir saat sonra katmerleri çok az un serpip tabak büyüklüğünde açın. 9. Kızgın tavada arkalı önlü kızartın. Katmer hamurunu yaparken, hamurun kadife bir kıvam elde edene kadar yoğrulması ve açarken merdane kullanılması önerilir.

    Katmerin püf noktası nedir?

    Katmer yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar: Hamurun inceliği: Katmer hamuru çok ince (neredeyse yufka gibi) açılmalıdır. Malzeme sıcaklığı: Hamurun yumuşak kıvamda olması için malzemelerin önceden oda sıcaklığında olması gereklidir. Dinlendirme: Hamur bezeleri, ayçiçek yağı içerisinde bir süre bekletilmeli ve dinlendirilmelidir. Yağlama: Açılan hamurların üzerine tereyağı sürülmeli ve iç malzemeler eklenmelidir. Katlama: Hamur, zarf veya mektup zarfı şeklinde katlanmalıdır. Pişirme: Katmer, yağsız ve çok kısık olmayan bir tavada pişirilmeli, piştikten sonra üzerine tereyağı sürülmelidir.