Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kars gravyeri yapımı şu adımlarla gerçekleşir:
- Sütün Hazırlanması: Taze tam yağlı inek sütü 37 dereceye kadar ısıtılır ve süzülür 3.
- Mayalama: Süt, hayvan şirdeninden elde edilen doğal maya ile mayalanır ve 45 dakika içinde pıhtılaşır 3.
- Kesilme ve Isıtma: Pıhtı, tel bıçak veya ahşap kesicilerle 0.4-0.8 cm boyutlarında parçalara ayrılır ve 55-57 dereceye kadar ısıtılarak sürekli karıştırılır 3.
- Kalıplama: Pıhtı, cendele bezine alınarak kasnaklı kalıplara konur ve üzerine ağırlıklar eklenerek baskılanır 3.
- Tuzlama ve Kurutma: Baskıdan çıkan peynirler, ahşap tezgahlarda kurutulur ve kuru tuzlama işlemine alınır 3.
- Olgunlaştırma: Peynirler, %85-90 nem oranında, 28-32 derece sıcaklıkta odalarda bekletilir ve bu süreçte gözenekler oluşmaya başlar 3.
- Dinlenme: 10-13 derece sıcaklıkta dinlenme odalarına alınan peynirler 3-3.5 ay bekletilir ve ardından tüketime sunulur 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: