Buradasın
Kahramanmaraş dondurması neden meşhur?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kahramanmaraş dondurmasının meşhur olmasının bazı nedenleri:
- Eşsiz lezzet ve kıvam: Ahır Dağı'nın eteklerinde yetişen kekik, sümbül, keven ve çiğdem gibi bitkilerle beslenen keçilerin sütü kullanılır 123. Bu süt, yüksek yağ ve protein oranına sahiptir, bu da dondurmaya yoğun ve kremamsı bir tat verir 4.
- Geleneksel üretim: Üretimde saf salep kullanılır ve geleneksel yöntemler uygulanır 14. Salep, dondurmaya elastikiyet ve dayanıklılık katar, ayrıca uzun süre erimemesini sağlar 4.
- Tarihî köken: Osmanlı döneminde "karsambaç" adı verilen buzlu tatlıya dayanır 13.
- Coğrafi işaret: 1996 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir 4.
- İhracat: Yılda 220 milyon litre üretilip 100'e yakın ülkeye ihraç edilir 25.
- Turistik değer: Şehrin simgesi haline gelmiş olup, istihdama, turizme ve ticarete katkı sağlar 25.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: