Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
İzmir kumrusunun meşhur olmasının birkaç nedeni vardır:
- Özgün ekmek yapısı: İzmir kumrusuna en önemli özelliğini veren unsur, orta kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen kumru ekmeğidir 12. Bu ekmek, nohut mayası kullanılarak yapılır 12.
- Tarihî geçmiş: İzmir kumrusu, yaklaşık 150 yıldır İzmirliler tarafından tüketilmektedir 12. Başlangıçta soğuk olarak tüketilen kumru, 1940'lardan sonra arasına sucuk, salam ve peynir konularak sıcak olarak da sunulmaya başlanmıştır 12.
- Çeşitlilik: Günümüzde kumru, kömürde pişmiş sucuk, sosis, salam, kaşar peyniri ve domates gibi malzemelerle hazırlanarak da servis edilmektedir 145.
- Ün ve bilinirlik: İzmir kumrusu, İzmir ile özdeşleşmiş ve 2017 yılında mahreç işareti ile coğrafi tescil almıştır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: