İran pirinci pilavı yapmak için gerekli malzemeler: 1,5 su bardağı İran pirinci; 1 tavuk göğsü; 1 kase nohut; 1 fincan kuş üzümü; 4 bardak su; Tuz; 1 yemek kaşığı tereyağı. Yapılışı: 1. Tavuk göğsünü 3 su bardağı su ile pişirin ve suyunu süzün. 2. Tavuk etlerini didikleyin. 3. Bir tencereye tereyağı ve sıvı yağ koyup kavurun. 4. Yıkanmış pirinç ve kuş üzümünü ekleyip kavurun. 5. Nohudu ilave edin ve tavuk suyunu ekleyin. 6. Bir defa karıştırıp bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. 7. Normal ateşte pişirip, tavuk suyu azsa bir bardak kaynar su ekleyin. 8. Kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin. Alternatif bir İran pilavı tarifi: 3 yemek kaşığı şeker; 3 yemek kaşığı portakal kabuğu, ince uzun kesilmiş; 2 adet havuç, ince uzun kesilmiş; 2 adet basmati pirinç; 2 su bardağı soğan, küçük ve küp doğranmış; 1 yemek kaşığı zeytinyağı; 4 yemek kaşığı tarçın; Yarım tatlı kaşığı tuz; Yarım tatlı kaşığı kuru üzüm; Çeyrek su bardağı safran; Çeyrek su bardağı boziç (Antep fıstığı içi); Çeyrek su bardağı file badem. Yapılışı: 1. Safranı ve yarım su bardağı suyu karıştırın. 2. Bir tavada soğanı zeytinyağı ile 3 dakika soteleyin, içine tarçın ve tuz ekleyerek karıştırın. 3. Kaynar suda pirinci 6-7 dakika haşlayın ve süzün, tavaya ekleyin. 4. Safranlı su ekleyerek 10 dakika kısık ateşte ağzı kapalı şekilde pişirin. 5. Büyük bir tava içerisinde 3 yemek kaşığı su ile şekeri orta ateşte eritin. 6. Havucu ve portakal kabuklarını ekleyin, su bitinceye kadar pişirin ve tavayı ocaktan alın. 7. 10 dakika dinlendirilen pilavı, havuçlu ve portakal kabuklu