Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
E ile başlayan katkı maddeleri, genellikle zararlı değildir; aksine, güvenli ve izinli olduklarını gösterir 13.
Ancak, bazı E kodlu katkı maddeleri sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin:
- Sülfitler: Aşırı miktarda tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara (bronş spazmları, kurdeşen, yüksek tansiyon) neden olabilir 1.
- Nitritler (E249, E250): Şarküteri ürünlerinde bulunur ve öldürücü zehirlenmelere yol açan mikroorganizmaların gelişimini engellemesine rağmen, uzun vadede sağlık sorunları yaratabilir 1.
- Amarant (E123): Kalıtsal hastalıklara ve alerjilere yol açabilir 5.
Her maddenin etkisi kişiden kişiye değişebilir. Gıda etiketlerini okumak ve içerikleri araştırmak, sağlıklı seçimler yapmak için önemlidir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: