• Buradasın

    Görele pidesi neden meşhur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A golden, oval-shaped Görele pide, fresh from the oven, sits on a wooden table with steam rising, surrounded by fresh local ingredients like cheese and herbs, evoking warmth and tradition.
    Görele pidesinin meşhur olmasının bazı nedenleri:
    • Kullanılan malzemeler: Pidede kullanılan tereyağı ve peynir, yörede yetişen hayvanların doğal sütlerinden elde edilir 4. Peynirin bir özelliği de yağı alınmış (imansız) sütten ve doğal mayalanma yoluyla yapılmasıdır 14.
    • Hamur açma: Pidenin hamuru hem çıtır çıtır hem de yumuşak bir kıvama sahiptir ve ince açılır 35.
    • Pişirme yöntemi: Pide, yörede yaygın olarak kullanılan taş fırınlarda ve meşe ile kızılağaç odunuyla pişirilir 4.
    • Doğallık: Hazırlanışından servise kadar olan süreçte tamamen doğal kaynaklardan beslenmesi, Görele pidesini ayrıcalıklı kılar 4.
    • Emek: Pidenin lezzetli olmasında, yapım aşamasındaki özen ve emek de etkilidir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Görele kıymalı pidenin özelliği nedir?

    Görele kıymalı pidesinin özellikleri: Hamur: Hamur, ince açılır ve fırına konulduğunda balon gibi şişer. İç harç: Kıyma, kavrulur ve içine küp şeklinde doğranmış soğan eklenir. Pişirme: 300 derecelik fırında 10-15 dakika pişirilir. Servis: Fırından çıktıktan sonra üzerine tereyağı konur. Ayrıca, Görele pidesini özel kılan, yayla tereyağı ve peyniri ile yapılmasıdır.

    Görele pidesi hangi hamurdan yapılır?

    Görele pidesi, buğday unundan yapılan hamur ile hazırlanır. Hamur malzemeleri: 700 ml su; 750 gr un; 1 tatlı kaşığı yaş maya; 1 çay kaşığı şeker; 1 yemek kaşığı tuz. Hazırlanışı: 1. Tuz, un, şeker ve yaş maya su içinde eritilir. 2. İçine azar azar un eklenerek yoğrulur. 3. Hamur kıvamına gelene kadar yoğrulduktan sonra 30 dakika dinlendirilir. 4. Dinlendirilen hamur 200'er gramlık parçalara ayrılıp yumak haline getirilir ve 15 dakika bekletilir. 5. Bekletilen hamur el yardımıyla kayık şeklinde açılır. Kıymalı, kavurmalı, sucuklu, kaşarlı, kuşbaşılı gibi farklı çeşitleri bulunan Görele pidesinin hamur yapımı, kıymalı pide ile benzerdir; kıyma yerine farklı malzemeler kullanılır.