Firik pilavı yapmak için gerekli malzemeler: 1,5 su bardağı firik; 1 su bardağı pilavlık bulgur; yarım su bardağı yeşil mercimek; 1 yemek kaşığı biber salçası; 1 adet soğan; yarım çay bardağı sıvı yağ; 1 yemek kaşığı tereyağı; 5-5,5 su bardağı tavuk suyu; karabiber, pul biber, tuz. Yapılışı: 1. Yeşil mercimeği ılık suda 3-4 saat bekletin. 2. Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile pilav tenceresinde kavurun. 3. Üzerine firik ve bulguru koyarak kavurun. 4. Yeşil mercimeği de ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. 5. Salçayı ekleyin, baharatları ilave edin. 6. Tuz ve sıcak tavuk suyunu ekleyin, kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın. 7. Su biraz çektikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. 8. Pilav piştikten sonra tereyağını ekleyip karıştırın ve demlenmesi için havlu kağıt serilmiş kapağın altında 15-20 dakika bekletin. Firik pilavının farklı çeşitleri vardır; etli, şehriyeli, mercimekli, nohutlu olarak damak tadına göre yapılabilir.