Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
En kaliteli yağın hangi zeytinden çıktığı, zeytinin türüne ve yetiştiği koşullara bağlıdır. Zeytinyağı üretiminde en çok tercih edilen zeytin türleri arasında Ayvalık, Memecik, Edremit, Gemlik ve Halhalı gibi çeşitler yer alır 14.
- Ayvalık Zeytini: Hafif meyvemsi ve kadifemsi bir aromaya sahiptir 1.
- Edremit Zeytini: Yağ asitlerinin dengeli dağılımıyla kaliteli ve aromatik yağlar üretir 4.
- Gemlik Zeytini: Yüksek yağ oranı ve kaliteli lezzetiyle bilinir 4.
- Halhalı Zeytini: Yüksek yağ oranı nedeniyle zeytinyağı üretimi için idealdir 4.
Ayrıca, erken hasat zamanı toplanan zeytinlerin, dalından koparıldıktan sonra 4 saat içinde, soğuk sıkım tekniğiyle ve en fazla 28°C ısıda rafine edilmeden işlenmesi ile elde edilen yağlar, natürel sızma olarak adlandırılır ve yüksek kaliteli kabul edilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: