Gerçek iskender eti pişirmek için aşağıdaki adımlar izlenebilir: 1. Etin hazırlanması: Etin donmuş olması gerekir. Etin daha kolay ve ince kesilmesi için bir gün önceden buzluğa konulabilir. Donmuş et, ince ve uzun dilimler halinde (döner keser gibi) kesilir. 2. Pişirme: Teflon geniş bir tencereye dizilen et, kapağı kapatılıp yumuşayana kadar, yani suyunu salıp tekrar çekene kadar hiç çevirmeden pişirilir. 3. Sos yapımı: Yağlar konulup salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur. Üstüne domates rendesi ve sıcak su konulup kaynatılır. Ocaktan almaya yakın ketçap ve tuzu ilave edilir. 4. Pilav yapımı: Sıcak suda bekleyen pirinçler süzülür. Tencereye yağlar konulup pirinç kavrulur. Bulyon ezilip karıştırıldıktan sonra sıcak su ve tuzu ilave edilip kapağı kapatılır. En kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. 5. Servis: Tabağa önce kızarmış pideler konur, üzerine sos gezdirilir ve et yerleştirilir. Tabağın bir kenarına yoğurt, diğer kenarına da pilav konur. Etlerin üzerine tekrar sos konur, kızdırılmış tereyağı dökülür ve domates-biberle süslenir. Evde iskender yaparken etin kalitesi, marine süresi, tereyağının bol kullanılması, domates sosunun dengeli kullanılması, yoğurdun süzme ve soğuk tercih edilmesi gibi püf noktalarına dikkat edilmelidir.