Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ekmeği ilk kimin bulduğu kesin olarak bilinmemektedir, çünkü ekmek şu an bulunduğu duruma bin yıllar süren bir süreç sonucunda gelmiştir 2.
Ekmeğin kökenleri 22.000 yıldan daha eskiye dayanmaktadır 2. 2004 yılında bilim insanları, günümüz İsrail’inde yer alan Ohalo II adı verilen bir kazı alanında, bir sürtme taşın içinde kalmış 22.000 yıllık arpa taneleri keşfetmiştir 2. Bu keşif, insanların yabani tahıl tanelerini işlediğine dair bulunan ilk kanıt niteliğindedir 2.
Bilinen en eski tarıma dayalı toplum olan Natufianlar, arpayı öğütüp ekmek yapmak için gerekli altyapıya sahipti 2. Yaklaşık 12.500 yıl önce Orta Doğu bölgesindeki Ürdün Nehri Vadisi’nde yaşamış olan bu grup, arpayı iri taneli bir un elde edecek şekilde öğütmüş ve köz kömür üzerinde pişirdikleri küçük, pita ekmeklerine benzer mayasız somunlar yapmıştır 2.
Mısırlılar, Mezopotamyalılar ve Harappalılar, Natufianlardan en az 5.000 yıl sonra mayalı ekmek yapıyordu 25. Antik Mısırlılar, iyice mayalanmış hamurdan biralı ekmek somunları yapıp, daha sonra bu ekmeği ufalayıp, suyla elekten geçirip fermente ederek bira yapıyordu 25.
Dolayısıyla, ekmeğin icadı tek bir kişiye veya bir topluma indirgenememektedir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: