Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
E150d amonyum sülfit karamel, şekerin amonyum ve sülfit içeren bileşiklerin varlığında yüksek ısıda ısıtılıp yakılmasıyla elde edilen bir sentetik karamel renklendiricidir 12.
Kullanım alanları: Yağlı sütlü buz, yumuşak jöle şekerleme, hazır çorba, çikolata, nar ekşili sos, kola, meyve aromalı içecek ve enerji içecekleri gibi ürünlerde renklendirici ve aroma verici olarak kullanılır 12.
Sağlık riskleri: Bu renklendirici, üretim sürecinde oluşan 4-Methylimidazole (4-MEI) adlı bir yan ürün nedeniyle bazı sağlık endişelerine yol açmaktadır; bu madde hayvan çalışmalarında potansiyel bir kanserojen olarak belirlenmiştir 3. Ayrıca, sülfit duyarlılığı olan kişilerde astım, baş ağrısı ve cilt döküntüleri gibi reaksiyonlara neden olabilir 3.
Düzenleyici durum: Avrupa Birliği ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi düzenleyici kurumlar tarafından, belirli sınırlar dahilinde kullanımı onaylanmıştır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: