Diyarbakır toprak peyniri yapımı hakkında bilgi bulunamadı. Ancak, Diyarbakır'da yapılan örgü veya tel peyniri yapmak için aşağıdaki malzemeler ve adımlar izlenebilir: Malzemeler: 3 lt çiğ süt; 1 su bardağı sirke. Yapılışı: 1. Sütü tencereye dökün ve orta ateşte 40-50 derece arasına kadar ısıtın, kaynamasına izin vermeyin. 2. İstenilen dereceye ulaşınca ocağı kapatın ve karıştıra karıştıra sirke ekleyin, süt hemen kesilmeye başlayacaktır. 3. Kesilen sütü toplayın ve fazla suyunu yoğura yoğura akıtın. 4. Mikrodalgaya koyun ve 4 dakika ısıtın (mikropları öldürmek için), sonra çıkarıp tekrar yoğurun ve tekrar mikrodalgada ısıtın. 5. Peyniri uzatarak sündürün, ardından örün ve hazır. Ayrıca, evde köy peyniri yapmak için 5 kg taze günlük süt ve peynir mayası kullanılabilir. Peynir yapımı için kullanılan malzemelerin ve yöntemlerin sağlık açısından güvenli olduğundan emin olunmalıdır.