Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Botulizme neden olan yiyecekler genellikle düşük asiditeye sahip, oksijensiz ortamda saklanmış gıdalardır 13. İşte bazı örnekler:
- Ev yapımı konserveler: Sebzeler, balıklar ve yeterli sterilize edilmemiş işlenmiş gıdalar 14.
- Vakumlu paketlenmiş gıdalar: Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler 1.
- Fermente veya ev yapımı turşular 14.
- Düşük tuz oranı ve yetersiz saklama koşulları olan gıdalar 1.
Ayrıca, 1 yaş altındaki bebeklere verilen bal da botulizm riski taşır, çünkü bebeklerin bağırsakları bu toksinleri üretebilen bakterileri barındırabilir 12.
Botulizmden korunmak için bu gıdaların tüketiminde dikkatli olmak ve saklama koşullarına özen göstermek önemlidir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: