Buradasın
Bakır bakracı kimler kullanır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bakır bakraçları genellikle Anadolu mutfağında kullanılmaktadır 3. Bu kaplar, süt, yoğurt, yağ, hoşaf, bal ve pekmez gibi gıda maddelerinin taşınması ve saklanması için tercih edilir 13.
Bakır bakraçlar, farklı bölgelerde çeşitli isimlerle anılır:
- Sitil (Sivas, Malatya, Nevşehir, Gümüşhacıköy-Amasya, Çameli-Denizli, Akkuş-Ordu) 3;
- Çingil (Ceyhan, Osmaniye, Dörtyol, Kayseri, Tarsus, Mersin köyleri, Silifke, İçel, Ereğli-Konya, Eğridir-Isparta, Kars) 3;
- Aşırma (Ankara, Kayseri, Kırşehir, Seyhan, Isparta, Erzurum) 3;
- Çitil-helke (Boyalı, Morcalı, Karaman-Konya, Alanya-Serik-Antalya, Finike-Antalya, Göksun-Maraş, Kayseri, Adana) 3.
Ayrıca, bakır bakraçlar geleneksel olarak kalaycı ustaları tarafından kalaylanarak kullanıma hazırlanır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: