Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ayçiçeği küspesinden yem yapımı hakkında bilgi bulunamadı. Ancak, ayçiçeği küspesinin hayvan yemi olarak kullanımı hakkında bilgi mevcuttur.
Ayçiçeği küspesi, ayçiçeği tohumlarından yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan proteince zengin bir yan üründür 134. Hayvancılık sektöründe, özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kanatlılar için önemli bir protein kaynağı olarak kullanılır 13.
Ayçiçeği küspesinin bazı özellikleri:
- Yüksek protein içeriği 3. Hayvanların temel amino asit ihtiyacını karşılar 3.
- Lif kaynağı 3. Sindirim sistemini düzenler 3.
- Enerji verimliliği 3. Hayvanların enerji ihtiyacını karşılayarak günlük aktivitelerini sürdürmelerine yardımcı olur 3.
Ayçiçeği küspesi, süt inekleri, besi sığırları, yumurta tavukları ve besi kuzuları gibi çeşitli hayvan türlerinin beslenmesinde kullanılır 12.
Ayçiçeği küspesinin besin değeri, kabuklu veya kabuksuz oluşuna göre değişkenlik gösterir 1. Kabuğu tamamen soyulmuş küspelerde protein oranı düşerken, sindirilme oranı artar 2.
Ayçiçeği küspesinin taze olması, %5'ten fazla yağ ve %12'den az su içermesi gerekir; aksi takdirde bozulabilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: