Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Aromatik su yapmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- Damıtma yöntemi 2. Bitkinin kokulu kısmı yeterince saf su ile beraber karıştırılır, su kaynatılmak üzere ısıtılır, çıkan buhar toplanır ve buhar soğutulup tekrar sıvı hale getirilir 2.
- Çözücü yöntemi 2. 2 ml veya 2 gr’lık uçucu materyal 1 lt su ile 15 dakika karıştırılır, su ile yağ ayrılıp, suda kalan katı parçacıklar çökelsin diye 12 saat veya daha fazla bekletilir 2.
- Alternatif çözücü yöntemi 2. Uçucu yağ veya ufalanmış aromatik katı materyaller 15 gr toz talk ile iyice karıştırılır ve sonra bu karışım 1 lt saf su ile karıştırılır ve 30 dakika içinde birkaç kere iyice çalkalanır 2.
Aromatik sular zaman geçtikçe bozularak kalitelerini kaybederler bu yüzden az miktarda yapılmalı ve yoğun ışıktan ve aşırı sıcaklıktan uzak tutulmalıdır 2.
Bazı aromatik su tarifleri:
- Çilekli aromatik su 3. 7 çilek, 1 salatalık, 1/2 limon, 2 dal nane yaprağı ve 1 lt su veya maden suyu dikey blenderda püre kıvamına gelene kadar çekilir, çok ince bir süzgeç veya tülbentle süzülür ve bol buzla servis edilir 3.
- Zencefil aromatik su 4. Çeyrek bardak zencefil kabuğu bir litre suyla karıştırılır, karışım kaynatılır, kapağı kapatılıp ısı azaltılır ve yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakılır 4. Soğuduktan sonra zencefil kabukları süzülür ve et suyu beş güne kadar buzdolabında saklanır 4.
Aromatik su hazırlarken hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve malzemelerin taze olmasına özen gösterilmelidir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: