Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Antalya'nın çam balıyla meşhur olmasının başlıca nedenleri şunlardır:
- Üretim Yoğunluğu: Antalya, çam balı üretiminin en yoğun olduğu bölgelerden biridir 23. Özellikle Muğla, Fethiye, Marmaris ve Antalya'da yoğun olarak üretilir 2.
- Coğrafi İşaret: Çam balı, Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinden biridir 2.
- Doğal Koşullar: Antalya ve çevresindeki iller, çam balı üretimi için uygun doğal koşullara sahiptir. Bu bölgelerde kızılçam, karaçam ve Halep çamı gibi çam türleri bulunur ve bu ağaçlarda basra böceği (Marchalina hellenica) yaşar 13.
- Besin Değeri: Çam balı, vitamin, mineral, enzim ve antioksidan açısından zengindir 12.
- Kristalleşme Özelliği: Diğer çiçek ballarına göre geç kristalleşir veya hiç kristalleşmeden uzun süre dayanabilir 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: