Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Türkiye'nin en iyi balının nerede yetiştiğine dair kesin bir yanıt vermek mümkün değildir, çünkü balın kalitesini belirleyen faktörler şehirden şehire ve hatta aynı şehrin farklı bölgelerinde bile değişebilir 3.
Ancak, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetişen ve ünlü olan bazı bal çeşitleri şunlardır:
- Ordu 14. Karadeniz'in bereketli topraklarına sahip Ordu, özellikle çiçek balı üretimi için ideal olup, hem üretim miktarı hem de kovan başına verim açısından Türkiye'nin zirvesindedir 1.
- Adana 1. Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Adana, hem çiçek balı hem de çam balı üretmektedir 1.
- Muğla 14. Ege Bölgesi'nin önemli illerinden Muğla, Türkiye'nin çam balı üretim merkezidir 1.
- Sivas 1. İç Anadolu'nun geniş yaylaları, Sivas'ı farklı çiçek türlerinin bolca bulunduğu bir bölge haline getirmektedir 1.
- Bitlis 5. 2.500 metrenin üzerindeki yaylalarda, endemik ve tıbbi bitkilerle beslenen arılardan elde edilen Bitlis balı, 2025 yılında Paris'te düzenlenen Uluslararası Bal Yarışması'nda üst üste ikinci kez “Altın Bal” ödülüne layık görülmüştür 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: