• Buradasın

    Ebys Düzce'de nasıl kullanılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) Düzce'de şu şekilde kullanılır:
    1. EBYS'ye Erişim: Üniversitenin web sayfasındaki hızlı erişim menüsünden EBYS seçeneğine tıklayarak veya doğrudan adres çubuğuna ebys.duzce.edu.tr adresini yazarak sisteme giriş yapılır 1.
    2. Giriş Yapma: EBYS giriş ekranında, @duzce.edu.tr uzantılı kurumsal mail adresinizin kullanıcı adı ve şifresini girerek sisteme giriş yapılır 1.
    3. Yeni Evrak Oluşturma: EBYS ana ekranına giriş yaptıktan sonra, evrak işlemlerinden "Evrak Oluştur" seçeneğine tıklanarak konu kodu, konu, miat, gereği gibi alanlar doldurulur, editörde resmi yazı yazılır ve dosya eklenerek kaydet ve onaya sun adımları takip edilir 2.
    4. E-İmza Kullanımı: EBYS'de e-imza kullanmak için, öncelikle bilgisayarda Java'nın yüklü olması ve e-imza sürücülerinin kurulması gereklidir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    EBYS ve DYS aynı şey mi?

    EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) ve DYS (Doküman Yönetim Sistemi) aynı şeyi ifade eder.

    Ebys giriş nasıl yapılır?

    EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) girişi iki farklı şekilde yapılabilir: 1. Kullanıcı Adı ve Şifre ile Giriş: EBYS giriş ekranında "Kullanıcı Adı" ve "Şifre" alanlarını doldurup "Sisteme Giriş" butonuna tıklayarak giriş yapılır. 2. Sertifikalı (E-İmza) Giriş: Sisteme sertifika (e-imza) ile giriş yapabilmek için "Sertifikalı Giriş için Tıklayınız" butonuna basılır, elektronik imza takılıp şifresi girildikten sonra "TAMAM" butonuna basılarak giriş sağlanır. EBYS'nin erişim adresi, kullanılan kuruma göre değişiklik gösterebilir ve genellikle tarayıcı adres çubuğuna yazılarak erişilebilir.

    EBYS evrak modülü nasıl kullanılır?

    EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) evrak modülü kullanımı şu adımlarla gerçekleştirilir: 1. Sisteme Giriş: EBYS'ye kurum tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılır. 2. Menü Seçimi: Ana ekranda yer alan menüden "Evrak İşlemleri" bölümüne tıklanır. 3. Evrak Oluşturma: Açılan menüden "Evrak Oluştur" seçeneği seçilir. 4. Bilgilerin Girilmesi: Konu kodu ve konu bilgileri girilir, evrakın saklanacağı klasör seçilir ve miat (saklama süresi) belirlenir. 5. Yazının Yazılması: EBYS editörü üzerinden resmi yazı, belirlenen formatta yazılır. 6. Kaydetme ve Onaya Sunma: Yazı tamamlandıktan sonra "Kaydet" ve ardından "Onaya Sun" butonlarına tıklanır. 7. Gönderim: Onaylandıktan sonra evrak, ilgili kurum veya kişilere dijital olarak gönderilir.

    Ebys giriş için hangi program gerekli?

    Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) giriş için aşağıdaki programların yüklü olması gerekmektedir: 1. Java: EBYS'nin çalışabilmesi için sisteminizde Java programının yüklü olması zorunludur. 2. Adobe Reader: Belgeleri önizlemek ve imzalamak için Adobe Reader programı gereklidir. 3. İnternet Tarayıcısı: Minimum İnternet Explorer 11 veya Mozilla ya da Chrome tarayıcılarının en son sürümleri yüklü olmalıdır. Ayrıca, elektronik imza kullanacaksanız e-imza sürücüsü ve AKİS akıllı kart driver programlarını da kurmanız gerekmektedir.

    Ebys evrak doğrulama nasıl yapılır?

    EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) evrak doğrulama işlemi iki farklı şekilde yapılabilir: 1. MEB EBYS Belge Doğrulama: Milli Eğitim Bakanlığı'nın EBYS sistemi üzerinden belge doğrulama yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: a. https://ebys.meb.gov.tr/dogrulama.aspx adresine gidin. b. Belge üzerindeki EBYS Belge Kodunu kopyalayın. c. Açılan sayfada ilgili kutucuğa bu kodu yapıştırın. d. "Doğrula" butonuna tıklayın. e. Karşınıza çıkan belge ile fiziksel belgedeki bilgilerin örtüşüp örtüşmediğini kontrol edin. 2. e-Devlet Belge Doğrulama: e-Devlet üzerinden EBYS evraklarını doğrulamak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: a. e-Devlet sistemine giriş yapın. b. Arama kısmına "Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama" yazın. c. "Evrak Doğrulama Kodu" ve "Evrak Sayısı" bilgilerini girin. d. "Sorgula" butonuna basarak belgenin doğruluğunu kontrol edin.

    EBYS ile hangi işlemler yapılır?

    EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) ile aşağıdaki işlemler yapılabilir: 1. Belge Oluşturma ve Düzenleme: Belgeleri dijital ortamda oluşturup düzenleyebilir. 2. Elektronik İmza ile Onaylama: Belgeleri elektronik imza ile onaylayarak süreci hızlandırır ve güvenliği artırır. 3. Belge İletme: Belgeleri kurum içi veya kurum dışına güvenli bir şekilde dijital ortamda iletebilir. 4. Arşivleme: Belgeleri dijital ortamda arşivleyerek kaybolma ve hasar görme riskini ortadan kaldırır. 5. Kolay Erişim: Belgelere hızlı ve kolay erişim sağlar, birkaç tık ile istenilen dokümana ulaşılabilir. 6. Kullanıcı Yetkilendirme: Kullanıcılara rol tanımlayarak belgelerin kimler tarafından görüntülenip düzenlenebileceğini belirleyebilir. 7. Süreç Takibi: Belgelerin dolaşım esnasında durumlarını takip edebilir ve iş akışında kesinti olmadan sürekliliği sağlar.

    EBYS ile evrak nasıl gönderilir?

    EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) ile evrak göndermek için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. EBYS sistemine giriş yapmak: Kurum tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre ile EBYS ana ekranına giriş yapılır. 2. Evrak işlemleri menüsüne tıklamak: Ana ekranda yer alan menüden "Evrak İşlemleri" bölümüne girilir ve "Evrak Oluştur" seçeneği seçilir. 3. Evrak bilgilerini girmek: Konu kodu ve konu alanı doldurulur, evrakın gideceği klasör seçilir ve saklama süresi belirlenir. 4. Resmi yazıyı yazmak: EBYS editörü üzerinden resmi yazı, belirlenen formatta yazılır ve gerekirse ekler eklenir. 5. Kaydetme ve onaya sunma: Yazı tamamlandıktan sonra "Kaydet" ve ardından "Onaya Sun" butonlarına tıklanır. 6. Gönderim: Onaylandıktan sonra evrak, ilgili kurum veya kişilere dijital olarak gönderilir.