Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Karamelizasyon işlemi, sağlık açısından bazı riskler taşıyabilir. Özellikle, karamelizasyon sırasında gıdada akrilamid adı verilen bir kimyasal oluşur 2. Akrilamid, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından "muhtemel insan karsinojeni" olarak sınıflandırılmıştır 2. Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA) ise akrilamidin, tüm yaş gruplarındaki tüketiciler için kanser geliştirme riskini artırdığını belirtmiştir 2.
Karamelizasyondan kaynaklanan sağlık risklerini azaltmak için, gıdaların esmerleşmeden pişirilmesi ve kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılmaması önerilir 2.
Karamelizasyonun sağlık üzerindeki etkileri konusunda kesin bir yargıya varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: