Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kampilobakteriyoz (C. jejuni) enfeksiyonu genellikle bağırsak mikroplarıyla kirlenmiş hayvansal gıdalar yoluyla bulaşır 5.
Bulaşma yolları:
- Yetersiz pişmiş et ve tavuk: Özellikle tavuk gibi kümes hayvanlarının yeterince pişirilmeden tüketilmesi 24.
- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri: Bakterilerin yayılması için uygun ortam oluşturur 24.
- Kirlenmiş su: Arıtılmamış ve temizlenmemiş su kaynakları 24.
- Ham etle temas: Çiğ veya az pişmiş etlerle temas eden kişiler enfekte olabilir 2.
- Doğrudan temas ve seyahat: Enfekte bir kişiyle doğrudan temas veya hijyen koşullarının yetersiz olduğu bölgelere seyahat etmek riski artırır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: