Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kalamar, besleyici değeri yüksek bir gıda olarak sağlıklı kabul edilir 13. Ancak, ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir 1.
Kalamar tüketiminin bazı faydaları:
- Protein ve omega-3 yağ asitleri içerir, bu da kas gelişimine, kalp sağlığına ve beyin fonksiyonlarının desteklenmesine yardımcı olur 134.
- A, C ve E vitamini gibi vitaminler ile demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir 13.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kemik sağlığını destekler 134.
- Düşük kalori ve yağ içeriği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur 135.
Kalamar tüketiminin bazı zararları:
- Cıva zehirlenmesi riski taşır, özellikle yüksek cıva içeren türler tüketildiğinde 2.
- Alerjik reaksiyonlara neden olabilir 124.
- Sindirim sorunlarına yol açabilir 3.
- Yüksek kolesterol içeren türler, bazı kişilerde kolesterol seviyelerini artırabilir 3.
- Gıda zehirlenmesi riski taşır, taze olmayan veya yanlış pişirilen kalamar tüketildiğinde 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: