Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
İşlenmiş et, sağlık açısından birçok zararlı etkiye sahiptir:
- Kanser Riski: Dünya Sağlık Örgütü, işlenmiş eti "insanlar için kanserojen" olarak sınıflandırmıştır 12. Özellikle kolorektal kanser riski belirgin şekilde artar 1.
- Kalp ve Damar Hastalıkları: İşlenmiş etler, doymuş yağ ve nitrat içeriği yüksek olduğu için kalp hastalığı ve felç riskini artırır 13.
- Yüksek Sodyum İçeriği: Bu ürünler, yüksek sodyum nedeniyle yüksek tansiyona neden olabilir 23.
- Tip 2 Diyabet: Günde 50 gram işlenmiş et tüketimi, diyabet riskini %46 oranında artırır 1.
- Bilişsel Fonksiyonların Bozulması: Düzenli tüketim, biyolojik yaşlanmayı hızlandırır ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya yol açar 1.
Sağlıklı alternatifler olarak, bitkisel proteinler, taze ve az işlenmiş hayvansal gıdalar ve yağlı tohumlar tercih edilmelidir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: