Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
En tehlikeli işlenmiş et olarak, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2015 yılında "insanlar için kanserojen" olarak sınıflandırılan işlenmiş et ürünleri genel olarak değerlendirilebilir 13. Bu ürünler arasında salam, sosis, sucuk, pastırma, jambon ve konserve et bulunur 13.
İşlenmiş etlerin tehlikeli olmasının bazı nedenleri:
- Katkı maddeleri: Bu ürünlerde sodyum nitrit gibi katkı maddeleri, yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde kanserojen bileşiklere dönüşebilir 3.
- Yüksek sodyum içeriği: Fazla sodyum, kan basıncını artırarak hipertansiyon ve kalp hastalıklarına yol açabilir 23.
- Düşük maliyetli hammaddeler: Bazı ürünlerde düşük maliyetli kanatlı eti, sakatat ve soya proteini gibi maddeler kullanılabilir 3.
İşlenmiş et tüketimini azaltmak, kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi riskleri düşürmek için önemlidir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: