Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Hijyenin temel ilkeleri şunlardır:
- Kişisel Hijyen: Bireylerin kendi sağlıklarını korumak için yaptıkları temizlik uygulamaları 12. Bu, el yıkama, diş fırçalama, banyo yapma ve tırnak bakımı gibi aktiviteleri içerir 2.
- Çevresel Hijyen: Yaşanılan ortamın temiz tutulması 3. Evlerin, iş yerlerinin ve kamuya açık alanların düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi bu kapsama girer 4.
- Gıda Hijyeni: Gıdaların güvenli ve sağlıklı bir şekilde hazırlanması, saklanması ve tüketilmesi 4. Çiğ ve pişmiş gıdaların ayrı saklanması, gıdaların uygun sıcaklıklarda saklanması ve mutfak hijyenine özen gösterilmesi önemlidir 2.
- Endüstriyel Hijyen: Çalışma ortamlarında sağlığı tehdit eden etkenlere karşı alınan önlemler 2. Koruyucu ekipman kullanımı, iş yeri temizliği ve kimyasal maddelerle çalışırken uygun önlemlerin alınması bu ilkeye dahildir 2.
- Tıbbi Hijyen: Hastaneler ve klinikler gibi sağlık kurumlarında enfeksiyonların yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: