• Buradasın

    Gut hastalığı en çok nereyi etkiler?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Gut hastalığı en çok ayak başparmağını etkiler 124.
    Gut hastalığının etkileyebileceği diğer eklemler şunlardır:
    • ayak sırtı 4;
    • ayak bileği 4;
    • diz eklemi 4;
    • daha nadir olarak el parmakları 4;
    • dirsek 4;
    • omuz eklemi 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Gut hastaları hangi meyveleri yememeli?

    Gut hastalarının tüketmemesi gereken meyveler arasında sakatat, kabuklu deniz ürünleri, bazı balıklar ve kırmızı et gibi yüksek pürin içeren gıdalar bulunur. Gut hastalarının kaçınması gereken bazı meyveler: Organ etleri: Karaciğer, böbrek, beyin, işkembe gibi. Küçük ve yağlı balıklar: Hamsi, sardalya gibi. Av etleri: Ördek, kaz eti. Gut hastaları için güvenli meyveler: Tüm taze meyveler: Özellikle kiraz, çilek, vişne, yaban mersini gibi kırmızı/mor meyveler. Elma, muz, portakal gibi diğer meyveler de güvenle tüketilebilir. Gut hastaları için beslenme programı, bireysel farklılıklara göre değişebilir. Bu nedenle, bir beslenme uzmanına danışılması önerilir.

    Gut hastalığı ayaklarda nasıl görünür?

    Gut hastalığı ayaklarda şu belirtilerle kendini gösterir: Şişlik ve kızarıklık. Ciltte soyulma ve pullanma. Gece artan eklem ağrıları. Temasa hassasiyet. Yanma hissi. Böbrek kaynaklı belirtiler. Gut hastalığı şüphesi durumunda bir sağlık uzmanına başvurulması önerilir.

    Gut hastalığı için hangi doktora gidilir?

    Gut hastalığı için romatoloji uzmanlarına başvurulmalıdır. Romatoloji, eklem, kas ve kemik hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. Gut hastalığının tedavisi için iç hastalıkları uzmanları da yardımcı olabilir.

    Gut hastaları ne yememeli?

    Gut hastalarının tüketmemesi gereken bazı gıdalar: Sakatatlar: Karaciğer, böbrek, beyin, işkembe gibi organ etleri. Aşırı miktarda kırmızı et: Dana, kuzu, koyun eti. Kabuklu deniz ürünleri: Midye, karides, istiridye. Küçük ve yağlı balıklar: Hamsi, sardalya. Alkol: Özellikle bira ve sert alkollü içecekler. Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren içecekler: Gazlı içecekler, şekerli meyve suları. Yağ oranı yüksek gıdalar: Tam yağlı süt ve krema, tereyağı, kızartmalar. Mayalı yiyecekler: Bira mayası takviyeleri. Katı yağlar: Margarin, trans yağ içeren atıştırmalıklar. Gut hastaları, beslenme düzenleri hakkında bir beslenme uzmanından yardım almalıdır.

    Dahiliye gut hastalığına bakar mı?

    Evet, dahiliye (iç hastalıkları) bölümü gut hastalığına bakar. Gut hastalığı, dahiliye bölümünün yanı sıra ortopedi ve fizik tedavi branşlarının da ortak ilgi alanına girer.

    Gut hastalığı tehlikeli midir?

    Gut hastalığı, tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek tehlikeli bir durumdur. Gut hastalığının yol açabileceği bazı komplikasyonlar şunlardır: Eklemlerde kalıcı hasar. Böbrek taşı ve böbrek yetmezliği. Kalp-damar hastalıkları. Gut hastalığı, kronik bir hastalık olarak kabul edilir ve tam bir tedavisi yoktur.

    Gut atağında eklemler neden şişer?

    Gut atağında eklemlerin şişmesinin nedeni, eklemlerde ürik asit kristallerinin birikmesidir. Gut, vücutta aşırı miktarda biriken ürik asit kristallerinin eklemlerde toplanarak ani ve şiddetli ağrılara yol açtığı iltihaplı bir romatizma türüdür. Gut atağı sırasında oluşan şişlik, eklemin çevresindeki dokuların inflamasyonu nedeniyle oluşur. Gut atağı sırasında şişlik ile birlikte şu belirtiler de görülebilir: kızarıklık; ciltte soyulma ve pullanma; temasa karşı hassasiyet; yanma hissi. Gut atağı 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçebilir veya tedaviyle düzelebilir. Gut atağı belirtileri gözlemlendiğinde bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.