Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gluten hassasiyetini tetikleyen bazı faktörler:
- Genetik yatkınlık 145. Ailede çölyak hastalığı veya gluten hassasiyeti öyküsü, bireylerde gluten intoleransı riskini artırır 15.
- Çevresel etkiler 145. Bebeklik döneminde glutenle erken tanışma veya bağırsak mikrobiyotasındaki değişiklikler gluten hassasiyetini etkileyebilir 15.
- Bağırsak geçirgenliği (sızdıran bağırsak sendromu) 145. Bağırsak duvarının hasar görmesi veya geçirgenliğinin artması, glutenin kana karışmasına ve hassasiyete yol açabilir 15.
- Bağışıklık sistemi reaksiyonları 145. Bağışıklık sistemi, gluten proteinini yabancı bir madde olarak algılayıp aşırı tepki verebilir 15.
- Diyet ve çevresel etkenler 45. Çok yüksek oranda gluten içeren bir diyetle beslenme ve sık antibiyotik kullanımı hassasiyeti tetikleyebilir 45.
- Stres, beslenme alışkanlıkları ve çevresel toksinler 12. Bu faktörler de gluten intoleransını tetikleyebilir 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: