Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çiğ besinlerin yenmemesi gereken bazı durumlar:
- Sağlık riskleri: Çiğ besinler, toksoplazma ve salmonella gibi bakteri ve parazitlerin bulaşma riskini taşır 5. Ayrıca, bazı besinler doğal zehirler içerebilir; örneğin, yeşil domates, patates ve patlıcan gibi patlıcangiller solanin adı verilen bir zehir içerir 13.
- Besin değerlerinin kaybı: Bazı besinlerin çiğ olarak tüketilmesi, besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilir. Örneğin, brokoli gibi sebzeler yüksek ısıda antikanserojen etki gösteren sülfürophane maddesini kaybeder 2.
Çiğ tüketilmemesi gereken bazı besinler:
- Patates, patlıcan ve domates: Çiğ olarak tüketildiğinde mide-bağırsak sorunlarına veya zehirlenmeye yol açabilir 13.
- Barbunya fasulyesi: Çiğ halde tüketmek son derece lezzetsizdir ve mide krampları, kusma ve ishale neden olabilir 3.
- Ravent: Yaprakları toksik maddeler içerir, az miktarda tüketilmesi önerilir 3.
- Brokoli ve diğer brassicaceae familyası sebzeleri: Çiğ tüketildiklerinde şişkinlik yapabilir, pişirilmesi önerilir 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: