Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
İnce ekmek yapma ve paylaşma kültürü, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'de yaşayan halklarca paylaşılan ortak bir yapma ve paylaşma kültürünü simgeler 12.
İnce ekmeklerin bazı özellikleri:
- Oklava veya elle açılan, yuvarlak veya oval biçimli ince ekmek türleridir 12.
- Buğday veya çavdar unundan mayalı veya mayasız olarak yapılır 12.
- Türkiye'de lavaş mayalı, yufka ise mayasız buğday unundan elde edilir 12.
- Lavaş, tandır denilen toprak veya taş fırınlarda; yufka ise sac üzerinde pişirilir 12.
Kültürün bazı özellikleri:
- Toplumsal dayanışma: Kırsal alanlarda komşuların yardımıyla (imece yöntemiyle) yapılır 12.
- Özel günler: Bayram, mevlit, düğün, ölüm gibi özel gün ve törenler için de yapılır 12.
- İnanışlar: Kazakistan'da cenaze törenlerinde ince ekmek yapmanın, hayatını kaybeden kişiyi güneşten koruduğuna inanılır 12.
- Geleneklerin devamı: Aile ve topluluk içinde iletişim, gözlem ve katılım yoluyla aktarılır 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: