• Buradasın

    Antep fıstığı Gaziantep'te ne zaman keşfedildi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Antep fıstığının Gaziantep'te ne zaman keşfedildiğine dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, arkeolojik kanıtlar Antep fıstığının MÖ 6750 tarihlerinde Anadolu'da tüketildiğini göstermektedir 125.
    Antep fıstığı, ilk olarak Eti'lerin yerleştikleri Güney Anadolu'da kültüre alınmıştır 34. Daha sonra, MS 1. yüzyılda Romalılar tarafından Asya'dan Avrupa'ya getirilmiştir 25.
    Türkiye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği ise 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde Gaziantep'e getirilmiştir 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Antep fıstığının ana vatanı neresi?

    Antep fıstığının ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya'dır. Arkeolojik kanıtlar, Antep fıstığının MÖ 6750 tarihlerinde tüketilmiş olduğunu göstermektedir. Günümüzde Antep fıstığı olarak tanınan P. vera türünün ilk yetiştirildiği yer ise modern Özbekistan sınırları içinde kalan Djarkutan'dır.

    Antep fıstığı ilk nerede bulundu?

    Antep fıstığının anavatanı Orta Doğu olarak kabul edilmektedir. Arkeolojik kazılar, Antep fıstığının Anadolu topraklarındaki geçmişinin milattan önce 7000’li yıllara kadar uzandığını ortaya koymuştur. İlk olarak Eti'lerin yerleştikleri Güney Anadolu'da kültüre alındığı düşünülmektedir. Ayrıca, kuzeydoğu Irak yakınlarındaki Jarmo'da yapılan kazılarda, M.Ö. 6750 öncesinde fıstık tüketimine dair kanıtlar bulunmuştur.

    Antep fıstığı en iyi nerede yetişir?

    Antep fıstığı, sıcak ve kurak yazlar ile ılıman kışların hakim olduğu bölgelerde en iyi şekilde yetişir. Uygun toprak koşulları da önemlidir; Antep fıstığı, iyi drenaj sağlayan, kumlu veya kireçli toprakları tercih eder. Türkiye dışında, ABD, İran ve Çin gibi ülkeler de Antep fıstığı yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler arasındadır.