• Buradasın

    5 tane atasözü ve hikayesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    5 tane atasözü ve hikayeleri:
    1. "Ne ekersen, onu biçersin" 12. Hikayesi, tarımla uğraşan toplumlarda çiftçilerin, ektikleri ürünlerin niteliğine göre hasat almalarıyla ilgilidir 1.
    2. "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar" 25. Hikayesi, medresede ders çalışırken mum masraflarını toplamak için bir araya gelen öğrenciler arasında geçer ve yalanın kısa sürede ortaya çıkacağını anlatır 2.
    3. "Gülü seven dikenine katlanır" 25. Hikayesi, bülbülün güle olan aşkı ve gülün dikenleri yüzünden yaşadığı zorlukları anlatır 5.
    4. "Acele işe şeytan karışır" 34. Hikayesi, işlerin hızlı ve dikkatsizce yapıldığında hatalı olabileceğini ve sabırlı olmanın önemini vurgular 4.
    5. "Aç ayı oynamaz" 3. Hikayesi, aç ve yorgun bir ayıyı evine alıp besleyen oduncunun, ayının gücü yerine gelip çevresine zarar vermesi ve ayıyı satmaya çalışmasıyla ilgilidir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Atasözleri kaça ayrılır 5 tane?
    Atasözleri, biçim ve anlam özelliklerine göre iki çeşide ayrılır: 1. Biçim özelliklerine göre atasözleri, en fazla iki kelimeden oluşur ve duygu ve düşünce tek bir cümleye sığdırılır. 2. Anlam özelliklerine göre atasözleri, evrensel olarak kabul edilen ve kullanıldığı anlam bakımından ortak olan özlü sözlerdir. İşte beş tane atasözü örneği: 1. Damlaya damlaya göl olur. 2. Acele işe şeytan karışır. 3. Bir elin nesi var, iki elin sesi var. 4. İyilik eden iyilik bulur. 5. Sabrın sonu selamettir.
    Atasözleri kaça ayrılır 5 tane?
    10 tane deyim ve atasözü nedir?
    10 tane deyim ve atasözü şunlardır: Deyimler: 1. Elini sallasa ellisi. Çok sayıda seçenek veya alternatif arasında karar verme durumu. 2. Denize düşen yılana sarılır. Zordaki bir kişinin herhangi bir çözüm bulmaya çalışması. 3. Gözden düşmek. Eskisi kadar sevilmemek veya değer kaybetmek. 4. Dilini tutmak. Ağzından çıkacak sözlere dikkat etmek, susmak. 5. Yüzü gülmek. Mutlu ve hoşnut bir hali ifade etmek. 6. Kendine gelmek. Kendisini toparlamak veya farkına varmak. 7. Ağız birliği etmek. Bir grup insanın aynı şeyleri söyleme konusunda anlaşması. 8. Saman altından su yürütmek. Gizli bir şekilde iş çevirmek. 9. Saçını süpürge etmek. Başkaları için çok çaba sarf etmek, kendinden fedakârlıkta bulunmak. 10. Çantada keklik. Hemen elde edilmek. Atasözleri: 1. Ağaç yaşken eğilir. 2. Akıl akıldan üstündür. 3. Gülme komşuna, gelir başına. 4. Çalışan demir ışıldar. 5. Damlaya damlaya göl olur.
    10 tane deyim ve atasözü nedir?
    10 tane ilginç atasözü söyler misin?
    İşte 10 tane ilginç atasözü: 1. Otu çek, köküne bak. 2. Ayıpsız dost arayan dostsuz kalır. 3. Kan, kanla yunmaz. 4. Keçiye içki içirmişler kurdun evini sormuş. 5. Tilki tilkiliğini anlatıncaya kadar post elden gider. 6. Isırgan ile taharet olmaz. 7. Pilav yiyen, kaşığı belinde gerek. 8. Orman olur da domuz olmaz mı?. 9. Sağır için iki kere kamet olmaz. 10. Ölmüş koyun kurttan korkmaz.
    10 tane ilginç atasözü söyler misin?
    Bir atasözünün hikayesi nedir?
    Bir atasözünün hikayesi, o sözün ortaya çıkış ve anlam kazanma sürecini anlatır. İşte bazı atasözlerinin hikayeleri: 1. "Azıcık aşım kaygısız başım" atasözü, Orta Çağ Anadolu toplumlarında fazla mal ve mülkün insanın başına bela açacağına dair bir inançtan kaynaklanır. 2. "Ne ekersen, onu biçersin" atasözü, çiftçilerin ektikleri ürünlerin niteliğine göre hasat almalarına dayanır. 3. "Damlaya damlaya göl olur" atasözü, Anadolu'nun su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelerde suyun damlalar halinde birikmesi ve sonunda büyük bir su birikintisi oluşturması gözleminden doğmuştur. 4. "Adam ol, baban gibi eşek olma" deyimi ise, Eğitim Bakanı Abdurrahman Şeref Bey'in, Galatasaray Lisesi'nde bir öğrenciye yaptığı konuşmadan kaynaklanır.
    Bir atasözünün hikayesi nedir?
    En eski atasözü hikayesi nedir?
    En eski atasözü hikayelerinden biri, Türk atasözlerinin yazıya geçirilmiş ilk örneklerinin VIII. yüzyılda Orhon yazıtlarında yer almasıdır.
    En eski atasözü hikayesi nedir?
    En eski atasözü hikayesi nedir?
    En eski atasözü hikayelerinden biri, VIII. yüzyılda Orhon yazıtlarında yer alan atasözleridir.
    En eski atasözü hikayesi nedir?
    10 tane atasözü ve anlamları nelerdir?
    İşte 10 tane atasözü ve anlamları: 1. Çarşı İti Ev Beklemez: Çalışmaktan hoşlanmayan ve aylaklığı alışkanlık edinen kimseler düzenli iş yapmaya gelemezler. 2. Çay Kenarında Kuyu Kazılmaz: Yeni bir şey yapılacaksa gerçekten herkesin ihtiyaç duyduğu bir şey yapılmalıdır. 3. Boş Söz Küp Doldurmaz: Boş boş konuşmakla kazanç elde edilemez. 4. Bostancıya Kelek Satılmaz: Bir işin ustasına, o işin nasıl yapılacağı öğretilmez. 5. Ata Kibirli Binen Eve Yürümek Döner: Kendini çok beğenip, kibirlenen kimse mutlaka bir gün kötü hale düşer. 6. Söyleyene Bakma, Söyletene Bak: Temiz duygularla konuşan kimsenin sözleri doğru çıkmasını istediğimiz şeylerse bunları Allah söyletiyor diye düşünerek ona inanmak isteriz. 7. Soran Dağı Aşmış, Sormayan Düz Yolda Şaşırmış: Bilmediği şeyi bile soranlar, en zor işlerin bile üstesinden gelebilir. 8. Yanlış Dirhemle Doğru Ölçü Olmaz: Bir işin daha en başında yanlış yol tutulursa o işin sonu başarılı olmaz. 9. Yangını Körükleyen Saçından Tutuşur: Bir felaketin üzerine giden, o felaketten kendisi de nasibini alır. 10. Balık Baştan Kokar: Herhangi bir yerdeki düzensizliğin ve bozukluğun sebebi o yerde bulunan ileri gelenlerdir.
    10 tane atasözü ve anlamları nelerdir?