• Buradasın

    Yargıtayda hangi davalara bakar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yargıtay, çeşitli hukuk alanlarında davalara bakar:
    1. Hukuk Davaları: Sözleşme ihtilafları, haksız fiil davaları, miras davaları, iş davaları ve tazminat davaları gibi 12.
    2. Ceza Davaları: Ceza mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz edilmesi üzerine inceleme yapar 12.
    3. İdari Davalar: Kamu kurumlarının eylem ve işlemlerinin denetimi ve iptali gibi konuları içeren davalar 12.
    4. Özel Hukuk Davaları: Ticaret hukuku, aile hukuku ve medeni hukuk gibi alanlarda verilen kararlar 1.
    5. Sosyal Güvenlik Davaları: Emeklilik ve maluliyet gibi sosyal güvenlik kurumlarıyla ilgili davalar 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Yargıtay 9 ceza dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesi sıfatıyla aşağıdaki davalara bakar: FETÖ üyeliği davaları; Görevi kötüye kullanma suçları; Tefecilik suçları. Ayrıca, daha önce terör suçlarına bakan Yargıtay 16. Ceza Dairesinin görev alanına giren suçlara ilişkin davalara da bakmaktadır.
    Yargıtay 9 ceza dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 8 hukuk dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 8. Hukuk Dairesi aşağıdaki dava türlerine bakar: 1. Tapu kaydına ve mülkiyet hakkına dayalı el atmanın önlenmesi ve kal istemli davalar. 2. Ecrimisil (haksız işgal tazminatı) istemli davalar. 3. 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 17. maddesine dayalı tescil, tapu iptali ve tescil davaları. 4. Kazanmayı sağlayan zilyetlik nedeniyle TMK 713/1 maddesine dayalı tapusuz taşınmazların tescili davaları. 5. Yalnızca zilyetliğin korunmasına ilişkin davalar (TMK m. 982 ve devamı maddeleri).
    Yargıtay 8 hukuk dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 7 Hukuk Dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 7. Hukuk Dairesi aşağıdaki davalara bakar: 1. Orman Kadastrosuna ilişkin uyuşmazlıklar ve Orman İdaresi'nin taraf olduğu davalar dışındaki kadastro mahkemelerinden verilen tüm kararlar. 2. Genel kadastro ile oluşan ve tapu kaydına dayalı olarak kadastrodan önceki nedenlere dayanılarak açılan asliye hukuk mahkemelerince karara bağlanan tapu iptali ve tescil davaları. 3. 743 sayılı Türk Medeni Yasası ve 4721 sayılı Türk Medeni Yasası uyarınca taşınmaz üzerindeki yapı, ağaçlar ve benzerleri ile ilgili her türlü hukuksal ilişkilerden doğan davalar. 4. Tacirler arasındaki haksız fiile dayalı tazminat davaları (trafik kazalarından kaynaklanan maddi hasara ilişkin tazminat davaları hariç). 5. Dernekler hukukundan kaynaklanan davalar.
    Yargıtay 7 Hukuk Dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 1 hukuk dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, aşağıdaki davalara bakar: 1. Medeni hukuk alanındaki davalar. 2. Borçlar hukuku ile ilgili davalar. 3. Ticaret hukuku davaları ve ticari uyuşmazlıklar. 4. Aile hukuku ile ilgili konular (boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı). 5. Miras hukuku davaları (mirasın paylaşımı, mirasçılık). 6. İpotek ve taşınmaz davaları (gayrimenkul ile ilgili uyuşmazlıklar).
    Yargıtay 1 hukuk dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 3 hukuk dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, aşağıdaki davalara bakar: 1. Kira tespit davaları. 2. Trafik olayından kaynaklanan tazminat davaları. 3. Alacak davaları (İkinci, Beşinci, Altıncı, Sekizinci, Onbirinci, Onikinci, Ondördüncü, Onbeşinci, Onsekizinci ve Ondokuzuncu Hukuk Dairelerinin görevleri dışında kalan). 4. Haksız işgal tazminatı ile ilgili davalar. 5. Nişan bozmadan doğan hediyelerin geri alınması ve tazminat davaları. 6. Kaynaklara, özel ve genel sulara ilişkin davalar. 7. Haksız eylemden kaynaklanan davalar (trafik olaylarına dayanmayanlar).
    Yargıtay 3 hukuk dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 14. Hukuk Dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 14. Hukuk Dairesi aşağıdaki davalara bakar: 1. Taşınmaz mallara ilişkin davalar: Mülkiyet hakkına veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmaz mallar hakkında açılan davalar. 2. Sınırlı ayni haklara ilişkin davalar: Şuf'a, iştira, vefa haklarına dayanılarak açılan davalar. 3. Kamu mallarından mera, yaylak, kışlak iddiası ile açılan davalar. 4. Şahsi haklara dayalı taşınmaz ile ilgili davalar: Gayrimenkul satış vaadine dayalı tapu iptali ve el atmanın önlenmesi davaları gibi. 5. Ferman ve huccet gibi tasarruf belgelerinin sahteliği nedeniyle açılan iptal davaları. 6. Tapuda sınır ve yüzölçümü düzeltilmesine ilişkin davalar. 7. Tapuda isim ve soyadı düzeltilmesine ilişkin davalar.
    Yargıtay 14. Hukuk Dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 2. Hukuk Dairesi hangi davalara bakar?
    Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, aile hukuku davalarına bakar. Bu dairenin görev alanına giren bazı dava türleri şunlardır: evlenme ehliyeti ve engelleri; boşanma ve ayrılık davaları; soy bağının kurulması ve düzeltilmesi ile ilgili davalar; evlat edinme davaları.
    Yargıtay 2. Hukuk Dairesi hangi davalara bakar?