• Buradasın

    Yargıtay tek hazırunla yapılan aramayı hukuka aykırı buldu mu?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, Yargıtay tek hazırunla yapılan aramayı hukuka aykırı buldu.
    CMK'nın 119/4. maddesine göre, Cumhuriyet savcısı hazır olmaksızın konut, iş yeri veya diğer kapalı yerlerde arama yapılabilmesi için o yer ihtiyar heyetinden veya komşulardan en az iki kişi bulundurulması gerekmektedir 12. Yargıtay, bu kurala uyulmadığı durumlarda yapılan aramayı ve elde edilen delilleri hukuka aykırı olarak değerlendirmektedir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yargıtay Hukuk Daireleri hangi kararları inceler?

    Yargıtay Hukuk Daireleri, medeni hukuk ile ilgili uyuşmazlıkları inceler. Bu daireler, genellikle aşağıdaki dava türlerini ele alır: Boşanma davaları. Miras davaları. Sözleşmeler. Gayrimenkul davaları. Ayrıca, ticaret hukuku ile ilgili davalara da bakarlar ve ticari uyuşmazlıkları çözerler.

    Yargıtay hukuk kararları kesin mi?

    Evet, Yargıtay hukuk kararları kesindir.

    Yargıtay Hukuk Daireleri arasında çelişki olursa ne olur?

    Yargıtay Hukuk Daireleri arasında çelişki olması durumunda, içtihatların birleştirilmesi yoluna gidilir. İçtihatların birleştirilmesi için üç organ öngörülmüştür: 1. Yargıtay Birinci Başkanı: Bir dairenin yerleşik içtihadından dönmek istemesi halinde, bu durumu içtihatların birleştirilmesi için talep edebilir. 2. Hukuk Genel Kurulu: Farklı hukuk daireleri veya aynı dairenin farklı kararları arasındaki uyuşmazlıkları giderir. 3. Yargıtay Büyük Genel Kurulu: Hukuk ve Ceza Genel Kurullarının görevlerini yerine getirir.

    CMK 289'a göre hukuka kesin aykırılığın sonuçları nelerdir?

    CMK 289'a göre hukuka kesin aykırılığın sonuçları şunlardır: 1. Mutlak bozma nedeni: Hükmün hukuka aykırı yöntemlerle elde edilen delile dayanması, kesin hukuka aykırılık hali olarak kabul edilir ve bu durum mutlak bir bozma sebebi oluşturur. 2. Temyiz incelemesinde re'sen dikkate alma: Bu tür hukuka aykırılıklar, temyiz başvurusunda belirtilmemiş olsa bile, temyiz merciince re'sen gözetilir. 3. Dosyadan çıkarılma: Hukuka aykırı delil, hükmün gerekçesinde gösterilmiş olsa bile dosyadan çıkarılmaz ve mahkeme tarafından ayrıca değerlendirilir.

    Hukuka aykırı delil niteliğinde olması ne demek?

    Hukuka aykırı delil, hukuk kurallarına uygun olmayan yollarla elde edilen delilleri ifade eder. Hukuka aykırı delillerin bazı örnekleri şunlardır: - Özel hayatın gizliliğini ihlal eden kayıtlar: Rıza dışı ses veya görüntü kayıtları. - Haberleşmenin gizliliğini ihlal eden deliller: İzinsiz mesaj takibi, telefon dinlemeleri. - İşkence veya zor kullanarak elde edilen ifadeler: Sanığın zorla ifade vermeye zorlanması. - Usulsüz arama ve el koyma: Mahkeme kararı olmaksızın yapılan aramalar.

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla veya başka yerde duruşma icrası hangi hallerde yapılabilir?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla veya başka bir yerde duruşma icrası şu hallerde yapılabilir: 1. Taraf veya vekilin talebi: Taraflardan birinin veya vekilinin, mahkemeye başvurarak aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla duruşmaya katılmasını talep etmesi durumunda. 2. Mahkemenin resen kararı: Mahkemenin, tanığın, bilirkişinin veya uzmanın e-duruşma sistemi yoluyla dinlenilmesine resen karar vermesi durumunda. 3. Hastalık, yaşlılık veya engellilik: Hastalığı, yaşlılığı veya engelliliği sebebiyle mahkemeye bizzat gelmesi durumunda zorluk yaşaması muhtemel olan taraf veya ilgililerin talepleri hâlinde.

    Yargıtay bozma ilamına uyulduktan sonra hangi hallerde usuli kazanılmış haktır?

    Yargıtay bozma ilamına uyulduktan sonra usuli kazanılmış hak, aşağıdaki durumlarda ortaya çıkar: 1. Mahkemenin inceleme ve karar verme yükümlülüğü: Mahkeme, bozma kararına uyduğunda, bozma kararında gösterilen biçimde inceleme yapmak ve yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince karar vermek zorundadır. 2. Kesinleşen kısımlar: Bozma kararının kapsamı dışında kalan ve kesinleşen kısımlar, lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur. 3. İstisnalar: Görev, hak düşürücü süre, kesin hüküm itirazı, harç ve maddi hataya dayanan bozma kararlarına uyulmasında olduğu gibi kamu düzeni ile ilgili konularda usuli kazanılmış haktan söz edilemez.