Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yargıtay, 89. haciz ihbarnamesi kapsamında menfi tespit davasını şu şekilde değerlendirir:
- Süreler: Menfi tespit davasının, üçüncü haciz ihbarnamesinin tebliğinden itibaren 15 gün içinde açılması gerekmektedir 13. Bu süre hak düşürücü niteliktedir ve mahkemece resen gözetilir 4.
- İspat Yükü: Davacı (üçüncü kişi), borçlunun kendisinden bir alacağı, talep hakkı veya taşınır eşyası olmadığını ispatlamakla yükümlüdür 3.
- Ceza ve Tazminat Davaları: Alacaklı, menfi tespit davasının yanı sıra, gerçeğe aykırı itiraz eden üçüncü kişinin cezalandırılması ve tazminata mahkum edilmesi için de dava açabilir 12. Bu davalar, icra mahkemesinde birlikte veya bağımsız olarak açılabilir 2.
- Sonuç: Davanın kabul edilmesi halinde, üçüncü kişi icra dosya borcundan sorumlu olmaktan çıkar; reddedilmesi halinde ise menfi tespit davası açmadığı için icra takip dosyasından sorumlu tutulur 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: