• Buradasın

    Özel onay izaha davet nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Özel onay izaha davet, Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 370. maddesi ile düzenlenen izaha davet uygulamasının bir parçasıdır 13.
    İzaha davet, vergi incelemesine veya takdir komisyonuna sevk edilmeden önce, vergi kaybına neden olabilecek durumların açıklığa kavuşturulması amacıyla mükelleflere yapılan bir çağrıdır 13. Bu çağrı, yetkili merciler tarafından harici yollardan edinilen bilgilere dayanarak yapılır 4.
    İzaha davet süreci şu şekilde işler:
    1. Yazılı bildirim: Mükellefe izaha davet yazısı gönderilir ve izah etmesi gereken konu ile süresi belirtilir 14.
    2. Mükellefin açıklaması: Mükellef, 15 gün içinde yazılı veya sözlü olarak açıklamada bulunabilir 1.
    3. Değerlendirme: Yapılan izah, komisyon tarafından değerlendirilir ve kabul edilirse, mükellef hakkında inceleme veya ceza uygulanmaz 14.
    4. Ceza indirimi: İzahın yetersiz olması halinde, mükellef vergi ziyaı cezası ile karşılaşabilir, ancak izaha davet sonrası beyan yapılırsa, vergi ziyaı cezası %20 oranında uygulanır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Onay formu hangi durumlarda istenir?

    Onay formu aşağıdaki durumlarda istenir: 1. Katılımcı verileri toplandığında: Katılımcıyı tanımlayacak herhangi bir veri toplama aracı veya yöntemi kullanıldığında. 2. Mülakat ve odak grup çalışmalarında: Fiili ehliyeti olan katılımcıların yer aldığı araştırmalarda. 3. 18 yaşını doldurmayan katılımcılarda: Fiili ehliyeti olmayan 18 yaş altı katılımcılar için veli/ebeveyn/vasi onayı alındığında. 4. Bilimsel faaliyetlerde: Araştırma verilerinin yayın, sunum veya ders gibi bilimsel faaliyetlerde paylaşılması durumunda. 5. Tıbbi prosedürler ve operasyonlar: Diş hekimi gibi sağlık hizmeti sağlayıcıları, hastalarınızdan işlemler için onay istediğinde.

    Tasdik ve onay aynı şey mi?

    Tasdik ve onay kavramları aynı şeyi ifade eder. Her iki kelime de bir şeyin doğrulandığını, kabul edildiğini veya onaylanmış olduğunu belirtir.

    İzaha Davet kaç gün içinde cevap verilir?

    İzaha davet yazısı tebliğ edilen mükellefler, 30 gün içinde yazılı olarak veya ilgili komisyona sözlü olarak açıklamalarını yapmalıdırlar.

    Şahıs şirketleri için izaha davet nasıl yapılır?

    Şahıs şirketleri için izaha davet, Vergi Usul Kanunu’nun 370. maddesi kapsamında uygulanır. İzaha davet süreci şu şekilde gerçekleşir: 1. Tespit Aşaması: Vergi dairesi, risk analiz sistemi veya gelen ihbarlar sonucunda bir durumu tespit eder. 2. Yazılı Davet: Mükellefe, izaha davet yazısı gönderilir. Yazıda izah istenen konu ve başvuru süresi belirtilir. 3. İzahat Süresi: Mükellef, 15 gün içinde vergi dairesine izahat sunar. Bu açıklama belgelerle desteklenmelidir. 4. Değerlendirme: Vergi dairesi, yapılan izahı değerlendirir. İzaha davet, vergi incelemesi değildir, ön aşamadır ve idarenin takdir yetkisi vardır.

    İzah beyannamesi özel onay nasıl yapılır?

    İzah beyannamesi özel onayı e-Beyanname sisteminde şu şekilde yapılır: 1. Dijital Vergi Dairesi'ne (https://dijital.gib.gov.tr/) giriş yapılır. 2. "Bilgilerim" menüsünden "İzaha Davet İşlemleri" alanına girilir. 3. İlgili beyannamenin onay aşamasında "Özel Onay" kısmından "İZAH" seçeneği seçilir ve ön tespit tutanağında yer alan referans numarası yazılır. Ayrıca, izah beyannamesi verilirken tarih bilgisi de eklenmelidir.

    Defter Beyan özel onay ne zaman yapılır?

    Defter Beyan Sistemi'nde özel onay işlemleri şu şekilde yapılır: 1. Açılış Onayı: İlk defa veya yeniden işe başlama ile sınıf değiştirme hallerinde defterler kullanılmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk gününde Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından elektronik olarak yapılır. 2. Kapanış Onayı: Defterlere ait oldukları takvim yılının son ayını takip eden dördüncü ayın sonuna kadar GİB tarafından elektronik ortamda kapanış onayı yapılır.

    Beyanname özel onay izah referans no nedir?

    Beyanname özel onay izah referans numarası, izaha davet sürecinde kullanılan bir numaradır ve ön değerlendirme raporunda yer alır. Bu numara, elektronik olarak sunulan beyannamede uygun yere ve kağıt tabanlı beyannamenin sağ üst köşesine yazılmalıdır.